Weten wie uw klant is geeft extra zekerheid

Hoe weet u wie uw klant precies is? Even legitimeren aan de hand van een paspoort is er in de digitale wereld niet bij. Een gat in de markt waar de banken nu op gesprongen zijn.

Online zakendoen biedt heel veel kansen. Het belang van het digitale verkoopkanaal neemt snel toe – en daarmee ook de behoefte aan betaalveiligheid. Handel via internet is in sommige gevallen namelijk wel fraudegevoelig. Want hoe weet u wie uw klant precies is? Even legitimeren aan de hand van een paspoort is er in de digitale wereld niet bij. Een gat in de markt waar de banken nu op gesprongen zijn.

Klopt het wel?

Hoe ideaal zou het zijn als uw klanten zich online zouden kunnen identificeren? Veel webondernemers willen weten of de NAW of persoonsgegevens kloppen voordat bestelde goederen verzonden worden. Voor webshops die alcohol verkopen is het van belang om te weten of hun klant inderdaad minimaal 18 jaar is. Voor dienstverleners van digitale content zoals Netflix en Spotify is het e-mailadres van hun klant ook gelijk het afleveradres. Dan is het prettig om te weten of het opgegeven e-mailadres ook daadwerkelijk toebehoort aan de betreffende klant, om fraude en misbruik tegen te gaan.

Controle via de bank voor Nederlandse en Belgische klanten

Gelukkig is er sinds kort iDIN (Identification Initial): dit is een nieuwe dienst, die eind 2016 door de banken werd geïntroduceerd, waarmee consumenten zich bij andere organisaties online kunnen identificeren. Het basisprincipe is simpel: iedereen die een bankrekening wil openen, moet zich legitimeren. De bank heeft deze controle dus al uitgevoerd. Met iDIN kunt u gebruik maken van deze check en kan uw klant zijn identiteit online aan u bevestigen. Dit is betrouwbaar, handig én snel!

In België is er ook Itsme: **een initiatief van de Belgische banken (BNP Paribas Fortis, ING, KBC en Belfius) en de drie belangrijkste telecomproviders (Proximus, Telenet en Orange) waardoor bankgegevens en simkaart gegevens aan elkaar gekoppeld kunnen worden.**De online identificatie via Itsme kan sinds eind mei 2017 plaatsvinden. Dit is naast de Belgische eID, die al een hele tijd bestaat, een zeer interessante dienst met name voor mobiele gebruikers.

Meer conversie!

Het gebruik van digitale identificatiemethoden zoals iDIN, Itsme & eID beschermt dus tegen identiteitsfraude. Maar het heeft nog een groot voordeel: door in te loggen met iDIN & Itsme, hoeft uw klant niet meer allerlei persoonlijke gegevens in te typen, zoals zijn naam, straat, postcode, woonplaats en geboortedatum. Daarmee maakt u het uw klant bijzonder gemakkelijk, zeker bij gebruik van de smartphone. En als webondernemer weet u ook: hoe meer gemak, hoe meer conversie!

Welke gegevens?

iDIN en Itsme laten beide toe om voornaam, naam, straat, postcode, woonplaats, land, geboortedatum, geslacht, nationaliteit te ontvangen. Beide systemen geven ook nog landafhankelijke extra opties. Die gegevens kunt u ook zo gebruiken in uw “funnel” om daarna een gepersonaliseerd aanbod uit te werken.

Hoe hiermee starten?

U kan zelf met iDIN of Itsme een integratie opzetten. Hou rekening met een implementatietijd van een enkele weken per methode. Daarnaast is er ook het nodige papierwerk met de bank (voor iDIN) of met Itsme die moet opgezet worden. Of u werkt samen met een partner zoals Twikey…

Twikey, iDIN & Itsme: een sterke combinatie

Met iDIN & Itsme heeft u nieuwe tools in handen om online klanten te accepteren, extra zekerheid in te bouwen en uw debiteurenrisico te verkleinen. Tevens bieden ze een extra service naar uw klanten toe. Twikey heeft de techniek al voor u klaar staan in combinatie met een bijzonder eenvoudige API. Samen met Twikey staat niets u meer in de weg om zo veilig mogelijk online zaken te doen. U hebt onmiddellijk een oplossing voor Nederland en België en bespaart weken aan ontwikkelingstijd.

Wilt u ook maximale zekerheid en maximale conversie neem dan vrijblijvend contactop met onze specialisten!